Meer te weten komen over het thematisch, intellectueel en cross-sectoraal ontsluiten van erfgoedcollecties, en benieuwd naar de relatie tussen mens en machine? Kom dan naar de clinic 'Patatje Oorlog', door het Netwerk Oorlogsbronnen (NOB).
Zegt u patat of friet? Pindasaus of satésaus? En een patatje oorlog, eet u die het liefst met ketchup of curry? Houdt u meer van de dunne Franse of de Vlaamse variant? Voorkeur voor een bakje of een puntzak? Gefrituurd of liever uit de oven? Zoveel keuzes, zoveel variatie. Alleen door de juiste ingrediënten op de gewenste manier te bereiden, in de goede volgorde en in afgemeten hoeveelheid te combineren, krijg je een patatje oorlog om je vingers bij af te likken.
Dat geldt in feite ook voor de WO2-zoekmachine Oorlogsbronnen.nl. “Wat het Netwerk Oorlogsbronnen doet met het thema Tweede Wereldoorlog, kun je op elk thema toepassen”, zeggen we regelmatig. Dat laten we zien tijdens de clinic Patatje Oorlog: hoe kun je erfgoedcollecties thematisch, intellectueel en cross-sectoraal ontsluiten?
Voor veel vraagstukken zijn inmiddels oplossingen gevonden. Het koppelen van miljoenen bronnen afkomstig uit tientallen verschillende collectiebeheersystemen en met een grote variëteit in beschrijving, doen we bijvoorbeeld met behulp van een thematische thesaurus in Linked Open Data. Zo zorg je er onder andere voor dat hetzelfde plaatje gevonden wordt, ongeacht of iemand zoekt met de term friet of patat.
Verder geeft NOB betekenis aan een zoekresultaat als geheel en aan de individuele gevonden foto’s, archiefbeschrijvingen, krantenartikelen, objecten en boeken. Bijvoorbeeld door onderlinge relaties te leggen tussen bronnen die gaan over dezelfde locaties, personen of gebeurtenissen. Contextinformatie geeft vervolgens uitleg over hoe de zoekmachine een bepaalde term interpreteert.
Think big and open up. Ga voor digitale beschikbaarheid van volledige teksten. Niet alleen als een platte PDF, maar leesbaar voor computers. Publiceer je data als recyclebare set. Zorg voor persistent identifiers. Wees helder over de auteurs- en privacy-rechten. Standaardiseer waar mogelijk. Ga naar waar het publiek al is, denk bijvoorbeeld aan Wikipedia. Als publicaties open en online beschikbaar zijn, zou dat een informatie-explosie voor Oorlogsbronnen.nl (en wat niet meer) betekenen.